Salam de Biscuiți

Fac tot mai rar ceva dulce în casă. Pentru că vreau să numaimămânc și fiindcă nu mai am pentru cine, cine să se bucure. Deunăzi, când am făcut un Bringo, am pus în coș și fructe confiate și zahăr pudră (pentru pudrat gogoși și plăcinte), am refăcut oleacă stocul de diverse esențe și arome.

Ieri, cu biscuiții din stocul pandemic, mi-am zis că ar merge un salam de biscuiți, că aveam toate îngredientele în casă.

Nu mai făcusem de câțiva ani, așa că l-am făcut cam „după ureche”, așa cum sunt majoritatea rețetelor pe care le fac.

Mai multe persoane m-au întrebat, fie în comentariile la postarea cu poze, fie în mesaje, cum l-am făcut.
Așa că zic aici, să (îmi) rămână și să fie de folos cui dorește.

Ingrediente:
-biscuiți simpli- aici am folosit „petite beurre”-400 rame
– fructe confiate- (am avut cuburi de lămâie, de portocală, cireșe confiate, stafide); desigur că merge și făra, dar am avut și am pus. Merg și vișine din vișinată, dacă ai 😉
– rahat turcesc, e frumos dacă e în mai multe culori
– cacao- un pachet de 50g.
– esență de rom (sau un degetar de bautură Rom)
– zahăr (brun, tos alb, pudră), eu am folosit niște zahăe pudră, am turnat direct din cutie, să fi fost vreo 2-3 linguri.
– unt- cam o jumătate de pachet .



Modus operandi:

– Fărâmițezi biscuiții cu mâna, cât să rămână bucățele micuțe. Nu se dau biscuiții prin râșniță! Va ieși o pastă, atunci când torni siropul.
– Adaugi fructele confiate și rahatul, tăiat cubulețe. Amesteci bine, să se încorporeze uniform printre biscuiți, eu le desfac și le separ cu mâna , că sunt lipicioase;



– Prepari siropul: amesteci zahărul cu cacao, adaugi esența de rom, apoi torni treptat o cană de apă fierbinte, amestecând pentru continuu pentru uniformizarea fluidului. Se continuă operațiunea pe ochiul plitei, la foc mediu. Adaugi untul topit (sau nu) în sirop. Lași la răcit puțin, ca să nu topească biscuiții și fructele și să devină cleios amestecul.
Aici intervine ochiul: dacă e prea mult sirop, iese prea moale și compoziția nu se întărește nici pusă la rece. Dacă este prea puțin, biscuiții nu se înmoaie suficient și salamul va fi prea uscat. Îl potrivești tu, știu că știi cum și cât.

Asta e compoziția. 🙂

Se pune în folie de plastic și se modelează. Se dă la rece.



Se fac poze. Se mânâncă 🙂

Spor și poftă!




Cu Neluțu-de-la-Informatică tolănit la calorifer, cu o cafea fierbinte, deschizi laptopul și scrii.

8 Comments

Add Yours
  1. 4
    Mariana Lasconi

    Buna.
    Arata foarte bine, însă pentru mine e bomba calorica. Desigur , din cind in cind ne mai facem o placere dulce și făcută în casa.

Leave a Reply

Your email address will not be published.